Anàlisi lexicomètrica d’un blog

Blog analitzat: http://feministesdecatalunya.blogspot.com.es/

A l’iniciar l’activitat tenia clar que volia fer una cerca de blogs feminstes, no segueixo cap portal d’aquesta temàtica i em semblà interessant fer una primera cerca a veure que em trobava per la xarxa. Així que vaig obrir Google i vaig introduir: “blogs feministes catalans”. Després de navegar per diferents pàgines i llegir articles vaig decidir escollir el primer de la llista: Feministes de Catalunya.

Tal i com elles es defineixen, es tracta d’un blog de dones feministes, i per tant progressistes. D’edats, cultures i àmbits professionals diversos preocupades per les grans desigualtats, els models hegemònics existents i la manca de visibilitat i presència de les dones en els llocs de responsabilitat, entre d’altres.

Un cop revisat el seu blog, dels seus 132 articles publicats fins a dia d’avui, vaig escollir-ne vint, i vaig començar la tasca de copiar-los per convertir-los a format .txt, el que em permetria després fer l’anàlisi lexicomètrica. Remarcar, però, que molts textos provenen d’altres fonts com El diario, Clásicas y modernas, Un país normal, entre d’altres.

Utilitzant el programa AntConc he analitzat el cos textual d’aquest vint articles seleccionats. Per començar, amb l’eina WordList ens ha creat un llistat de paraules ordenades que apareixen als arxius del nostre corpus, me n’he adonat que si no filtrava una mica aquestes paraules m’apareixen moltes conjuncions, articles, numerals, i altres; per tant, per fer un llistat més acurat m’he disposat a crear un stoplist per tal d’extreure aquestes paraules que no ens aporten informació.

Així ha quedat la WordList dels articles seleccionats:

Imagen 3Veiem doncs, que en el top 5 d’aquesta taula, els mots que més apareixen són: dones, mujeres, social, trabajo, vida. El blog feminista escollit per fer aquest anàlisi destaca per crear espais de debat i reflexió al voltant dels àmbits que afecten les dones, és ben sabut per tots que el treball es quelcom que ha marcat a les dones, i la poca presència i visibilitat d’aquestes en els llocs de responsabilitat de la societat també, resulta per tant natural que aquesta paraula ens aparegui al principi de tot, juntament amb els mots dones i mujeres (recordem que al blog es pengen continguts tant en català com castellà). No m’ha sorprès tant la paraula social com ho ha fet el mot vida, aquest en cinquena posició.

Altres mots que trobem i que són temes destacats en alguns dels articles són: dependència, violencia, dependientes, diferents, família, poder. Configuren una àrea temàtica que podríem anomenar el dret a la coeducació; Les dependències, el sexisme –tot i que no apareix-, les diferències, és quelcom que es manifesta sovint en cada un dels seus textos, on busquen i defensen una cultura on home i dona participin igual i tinguin una visibilització similar.

Dos mots surten en singular i plural: cuidado i cuidados. El reconeixement del treball de la cura, àmbit que recau majoritàriament en les dones i que des de la plataforma de Feministes de Catalunya s’encoratja a que els homes s’impliquin en el temps de cures.

Les paraules crisis, Catalunya, sociedad, família també apareixen en el nostre llistat, no podem obviar la situació social en que vivim, que afecta a la majoria de nivells de la societat.

Amb l’eina Concordance d’AntConc, el que fem és generar concordances o key word in context, així mateix jo he utilitzat el mot dependencia i en la imatge de baix podem veure les concordances amb el mateix article i altres.

Imatge

Així mateix, utilitzant el mateix mot però canviant d’eina, aquest cop amb Concordance Plot ens mostra aquestes concordances però d’una forma gràfica. Vegeu imatge:

Imatge

Per finalitzar, podem destacar que l’anàlisi lexicomètrica ens ha mostrat d’una forma clara el caràcter del blog, es tracta doncs d’una estratègia de treball que ajuda a determinar el pes o gradient temàtic dels textos, i ens ofereix elements que considerem valuosos per conèixer l’enfocament dels articles treballats. Tot i que he treballat un blog feminista i la temàtica ja era molt específica, ens ha ressaltat trets característics o matisos importants que ens poden ajudar a desgranar i conèixer millor el què ens diuen i les paraules que hi imperen. Com ha fet curiós, m’ha sorprès que el mot hombre quinzena posició mentre que mujer estigui a la trentena posició. D’altra banda, mots com dependència o violencia, apareixen en un lloc mig-baix de la llista.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s